• 1403/03/16 - 08:58
  • تعداد بازدید : 511
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه
هشدار شبکه دامپزشکی طبس:

اثرات ورم پستان بر اقتصاد و بهداشت مزارع پرورش گاو شیری

ورم پستان نقش مهمی در تغییرات شیمایی شیر و افزایش سلولهای سوماتیک و بار میکروبی شیر و خسارات اقتصادی و بهداشتی در گاوداری های شیری دارد .

به گزارش روابط عمومی شبکه دامپزشکی شهرستان طبس، ورم پستان نقش مهمی در تغییرات شیمیایی شیر و افزایش سلولهای سوماتیک و بارمیکروبی شیر و خسارات اقتصادی و بهداشتی در گاوداری های شیری دارد .

دکتر هادیان رئیس شبکه دامپزشکی شهرستان طبس گفت: ورم پستان التهاب بافت پستان بدون توجه به علت آن اطلاق می شود که به وسیله تغییرات شیمیایی و میکروبی شیر، همچنین تغییرات حاصل از بیماری در بافت غدد پستان مشخص می شود. ورم پستان ناشی از یک سلسله نارسایی ها و سوء مدیریت و عوامل محیطی نامطلوب است که تغییر رنگ شیر و لخته در شیر، تورم پستان، افزایش سلول های سماتیک و گلبول سفید، تغییرات بافت غدد پستانی که با ملامسه قابل تشخیص است از علائم ظاهری این بیماری می باشد کاهش کازئین، چربی و لاکتوز و برخی از انواع مواد معدنی شیر و همچنین افزایش میزان سدیم، کلر، سرم آلبومین، ایمنوگلبولین ها و انواع آنزیم های پروتئولیتیک مانند پلاسمین و سایر آنزیم ها مانند لیپاز،کاتالاز از دیگر آثار این بیماری می باشد.

وی ادامه داد: ورم پستان در گاو شیری دارای اهمیت اقتصادی و بهداشتی  است. آن هم به علت خساراتی است که به صنعت تولید شیر و فرآورده های آن وارد می کند.کاهش شیر پستان مبتلا و اختلال در فرآوری شیر عمده ترین خسارات را تشکیل می دهد. از جمله خسارات دیگر آن انتشار ورم پستان به سایر دام ها گله و گاهی ایجاد گلو درد استرپتوکوکی یا سل  و بروسلوز انسانی است. به طورکلی در یک گاو مبتلا به ورم پستان سبب کاهش 15-20 درصد از تولید شیر می شود که باید زیان حاصل از تغییرات در ترکیب شیر و دور ریختن شیر، هزینه حذف و جایگزینی، هزینه کارگر اضافه، هزینه درمان  برآورد کرد. که این خسارت در سطح ملی برای هر گاو قابل توجه و تامل است .

 هادیان افزود : پیشگیری و کنترل ورم پستان  سیستمی پیچیده شامل  اقدامات بهداشتی و محیطی است که باید گام به گام و پیوسته انجام شود این اقدامات باید اقتصادی و در شرایط مختلف محیطی و مدیریتی قابلیت اجرا داشته باشد لذا هر برنامه ای که بدین منظور تنظیم می شود، باید متکی بر عملی بودن آن در گاوداری باشد همچنین  اجرای روش  جایزه و جریمه کیفیت شیر از طرف مراکز جمع آوری شیر و کارخانه های شیر و حتی وزارت جهاد کشاورزی بعنوان متولی این امر برای کاهش بار میکروبی و سماتیک سل و افزایش کیفیت شیر تحویلی گاوداری ها می تواند نقش موثری در مدیریت وایجاد رقابت برای گاوداران تولید کننده شیر به همراه داشته باشد.

 افزایش آگاهی دامداران، رعایت بهداشت شیردوشی درمان اصولی ورم پستان های بالینی، در کاهش سلول های سوماتیک و کاهش بارمیکروبی موثر می باشد.

  • گروه خبری : اخبار شبکه دامپزشکی طبس
  • کد خبر : 320532
کلمات کلیدی
وحید عبدالهی

وحید عبدالهی

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

لینک کوتاه