توصیه بهداشتی شبکه دامپزشکی شهرستان بشرویه:
بیماری آنتروتوکسمی و ضرورت واکسیناسیون در هنگام تغییر جیره غذایی
رئیس شبکه دامپزشکی شهرستان بشرویه گفت: دامداران میتوانند با اجتناب از تغییر سریع جیره غذایی حیوانات، جلوگیری از پرخوری و واکسیناسیون دامها از بروز بیماری آنتروتوکسمی جلوگیری کنند.
به گزارش روابط عمومی شبکه دامپزشکی شهرستان بشرویه، دکترسید حمید عبدی رئیس شبکه دامپزشکی گفت: بیماری آنتروتوکسمی عامل اصلی تلفات دامهای سبک در هنگام تغییر جیره غذایی به ویژه در ابتدای فصل بهار است. این بیماری با تغییر ناگهانی در جیره غذایی دام بروز میکند و معمولاً منجر به مرگ حیوان میشود. در هر فصلی که مشکلات تغذیه و تغییر جیره وجود داشته باشد این بیماری بروز میکند؛ ولی در بهار و چرای آزاد که دسترسی دام به علوفه تازه و خوش خوراک (بویژه دام عشایر و مرتع چرا) زیاد میشود، وقوع آن بیشتر خواهد شد.دامداران میتوانند با اجتناب از تغییر سریع جیره غذایی حیوانات، جلوگیری از پرخوری و واکسیناسیون دامها از بروز بیماری جلوگیری کنند. با توجه به این که در فصل سرما دامها از مراتع به جایگاه ثابت منتقل میشوند و جیره آنها تغییر میکند، لازم است دامداران قبل از جابهجایی دام نسبت به واکسیناسیون آنها علیه بیماری اقدام کنند.
وی ادامه داد: آب یخ زده و علوفه یخ زده نیز برای دامها مضر است. علائم این بیماری بسته به شدت آن متفاوت است و در حالت بسیار شدید به صورت مرگ ناگهانی و در فرم شدید بیماری تب و لرز، بیاشتهایی، بیقراری، گیجی، نفس نفس زدن و ترشح از بینی دیده می شود و در شکلی که شدت بیماری کمتر است، این نشانهها ضعیفتر هستند و گاهی با اسهال نیز همراه است؛ در کالبد گشایی قرمز شدن رودهها نیز دیده میشود. درمان بیماری آنتروتوکسمی موفقیتآمیز نیست و راهکار مناسب و آسانتر، پیشگیری از بیماری با انجام واکسیناسیون دام، حداقل دو هفته قبل از تغییر جیره است. زمان مناسب واکسیناسیون دامها در اواخر زمستان و تابستان به دلیل تغییر جیره غذایی از خشکی به علوفه تازه و بر عکس است و همچنین تزریق واکسن در سه هفته آخر آبستنی سبب ایجاد ایمنی در بره و بزغاله تازه متولد شده می گردد.
نظر دهید