• 1402/10/14 - 11:19
  • تعداد بازدید : 268
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

توصیه های شبکه دامپزشکی فردوس بایدها و نبایدها؛ در فصل زایش دامهای سبک

شبکه دامپزشکی شهرستان فردوس با توجه به فرا رسیدن فصل زایش نکات بهداشتی مربوطه را اعلام نمود.

به گزارش روابط عمومی شبکه دامپزشکی شهرستان فردوس، محصول اصلی گله‌های گوسفند و بز ایران، گوشت است . مهمتـرین عامـل در ارتقای سطح تولید، افزایش تولد بره و بزغاله به ازای هر راس دام مولد و همچنین پیشگیری از تلفات دام‌های نوزاد تا قبل از شیرگیری اسـت، لـذا ارائـه و بـه‌کارگیری راهکارهایی برای افزایش نرخ بره و بزغاله‌ زایی از اهمیت بسیار زیادی برخـوردار است.

دکتر جواد اسماعیلی رئیس اداره دامپزشکی فردوس با عنوان این مطلب گفت: دام آبستن و نزدیک زایش، احتیاجات غذایی ویژه‌ای دارد که باید به دقت مورد توجه قرار گیرد، چرا که یکی از مهمترین عوامل بقای آبستنی در دام است. استفاده از آب یخ‌زده، علوفه و ضایعات کشاورزی کپک زده و عدم توجه به احتیاجات غذایی دام آبستن موجب بروز سندرم سقط‌جنین در دام و کاهش بازدهی تولید می‌شود.

اسماعیلی سقط جنین را یک عارضه سندرمی دانست و تصریح کرد: در بروز شقط جنین عوامل متعددی از قبیل شرایط نگهداری دام، تغذیه و کمبودهای معدنی و ویتامینی و بیماریهای متابولیکی، عوامل باکتریایی و ویروسی و قارچی در بروز آن دخیل هستند و شناخت دقیق عامل ایجاد کننده سقط جنین در یک دامداری، نیازمند بررسی کامل وضعیت دامداری و کارهای آزمایشگاهی می‌باشد.

وی به دامداران توصیه کرد: به منظور ایمن‌سازی بره‌ها در ابتدای تولد و کاهش تلفات بره و بزغاله نسبت به اجرای برنامه‌های بهداشتی و پیشگیرانه به خصوص واکسیناسیون آنتروتوکسمی در ماه آخر آبستنی دام‌ها اقدام گردد تا آنتی‌بادی و عوامل ایمنی ایجاد شده در بدن مادر، از طریق آغوز به دام تازه متولد شده منتقل شود و از بروز تلفات ناشی از این بیماری در بره و بزغاله پیشگیری شود.

اسماعیلی گفت: آغاز فصل زایش و مدیریت دامهای سنگین نزدیک زایش یکی از مهمترین چالش‌های پرورش دام سبک است. با توجه به حجم نسبتا زیاد زایش‌ها در مدت زمان کوتاه، توجه ویژه به دام‌های آبستن و بررسی رفتار آن‌ها در افزایش بازدهی تولیدمثلی حائز اهمیت است. وضعیت و حالت‌گماریهای غیرطبیعی جنین در رحم مادر، چندقلوزایی، عدم تناسب جنین با لگن مادر از نظر اندازه، مشکلات تغذیه‌ای دام‌های مولد و عدم آگاهی دامدار، از مهمترین علل از دست رفتن بره و بزغاله در حین زایش می‌باشد. به دامداران توصیه می‌شود در صورت عدم مهارت کافی، به هیچ عنوان در موارد سخت‌زایی دام اقدام به کشیدن نابجای بره و بزغاله نکنند چرا که با این اقدام سلامت دام ماده و جنین به خطر می‌افتد. رحم دام سبک آبستن و به‌خصوص بزها در زمان آبستنی و زایمان بسیار نازک بوده و با کوچکترین کشش یا دستکاری نابجا پاره شده، سلامت مادر و جنین را به مخاطره می‌اندازد و توصیه می‌شود این موارد فقط توسط دامپزشکان یا افراد دارای مهارت و دانش کافی و با رعایت کامل شرایط بهداشتی انجام گیرد.

وی همچنین توصیه کرد: در صورت آلوده بودن دام آبستن به بیماری بروسلوز (تب‌مالت)، ترشحات خارج شده در زمان زایمان بسیار آلوده به میکروب و باکتری بروسلا است، لذا عملیات زایش در اتاق مخصوص انجام و پس از آن محیط اطراف با استفاده از مواد ضدعفونی مناسب گندزدایی شود.

اسماعیلی عنوان داشت: که توجه ویژه به دام‌های نوزاد و مدیریت دام تازه متولد شده، توجه به دمای اتاق نگهداری دامهای نوزاد،  ضدعفونی بندناف، فراهم آوردن شرایط بهداشتی و دمایی نگهداری مناسب، مدیریت شیردهی و جیره آغازین و دقت نظر کافی به منظور استفاده مناسب و به اندازه از شیرمادر و جلوگیری از شیرسوز شدن بره و بزغاله‌ها، در بقای دام‌های تازه متولد شده و سلامت و رشد بعدی آنها بسیار دارای اهمیت است.

وی گفت: توصیه می‌شود دام تازه متولد شده در ساعات مشخصی از شبانه‌روز به منظور تغذیه و استفاده از شیر مادر همراه گردد. درغیر اینصورت خوردن شیر زیاد موجب بیماری‌های گوارشی و متابولیک از قبیل اسهال، اسیدوز و حتی مرگ بره و بزغاله می‌شود.

رئیس شبکه دامپزشکی در پایان از دامداران خواست که با انجام دقیق برنامه واکسیناسیون دامها و همکاری مناسب با نیروهای دامپزشکی، به افزایش بازدهی و رشد تولید کمک کنند.

  • گروه خبری : اخبار شبکه دامپزشکی فردوس
  • کد خبر : 313104
کلمات کلیدی
وحید عبدالهی

وحید عبدالهی

تصاویر

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

لینک کوتاه