شنبه 15 آذر 1404

flag
  • 1397/05/13 - 12:00
  • تعداد بازدید : 2619
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه

عدم آشنایی با اصول پرورش عامل تلفات در پرورش ماهی کپور/ محدودیت ها و راهکارهای پرورش کپور در استخر های کشاورزی

رئیس اداره بهداشت و مدیریت بیماری های طیور و آبزیان اداره کل دامپزشکی خراسان جنوبی گفت: عدم آشنایی تولیدکنندگان با اصول پرورش عامل تلفات در پرورش ماهی کپور می شود.

 به گزارش روابط عمومی دامپزشکی خراسان جنوبی، دکتر« قاسم عجم» افزود: همه ساله تعداد زیادی از کشاورزان استان اقدام به خرید بچه ماهی کپور و آمور و پرورش آنها در استخرهای دو منظوره کشاورزی می کنند که متاسفانه تعدادی از آنها به دلیل عدم آشنایی با اصول اولیه پرورش این نوع ماهیان گرمابی، درگیر تلفات و ضرر و زیان می شوند.



وی در خصوص این روش پرورش ماهیان گرمابی گفت: استفاده از اینگونه منابع آبی برای پرورش ماهی مستلزم رعایت اصول اولیه پرورش ماهیان گرمابی است که یکی از مهم ترین آنها عمق استخر است. چنانچه عمق استخر بیش از 5/1 متر باشد تبادل اکسیژن از سطح به عمق صورت نگرفته و در نقاط عمیق استخر برای ماهی اکسیژن کافی وجود نخواهد داشت.



رئیس اداره بهداشت و مدیریت بیماری های طیور و آبزیان اداره کل دامپزشکی استان کیفیت آب را اصل مهم دیگری دانست که باید قبل از پرورش ارزیابی شود و افزود: آب های چاه هایی که دارای EC بالاتر از 5000 باشند برای کپور ماهیان قابل تحمل نیستند و بهترین مقدار EC کمتر از 2000 می باشد. شوری آب نیز حداکثر تا 3 قابل تحمل است اما بیشتر از آن علاوه بر کاهش رشد ماهی باعث کاهش اکسیژن محلول آب نیز می شود. اکسیژن محلول نیز برای کپور ماهیان در عمیق ترین نقطه استخر باید حد اقل 2 باشد.



عجم افزود: این استخر ها معمولاً بدلیل تعویض مداوم آب و همچنین بتنی بودن جنس بستر و دیوارۀ اکثر آنها، فاقد تولیدات طبیعی مانند جلبک ها و فیتوپلانکتونها هستند و یا میزان آن خیلی پایین است بطوری که در این استخر ها ماهیها بدون استفاده از غذای دستی رشد قابل قبول و مطلوبی نخواهند داشت. از طرفی به دلایلی کوددهی در اکثر این استخر ها عملی نیست. بنابراین پرورش ماهی در این مخازن آبی مبتنی بر اصل تغذیه دستی آنهاست.



وی با اشاره به کمبود اکسیژن بعنوان مهم ترین عامل تلفات ماهیان در استان، علل آن را عدم هوادهی کافی، شکوفایی جلبکی، گرمای بیش از حد هوا، گرد و خاک و گل آلود شدن آب استخرها دانست و افزود: در استخرهایی که ماندگاری آب در آنها زیاد است معمولا در اوایل فصل تابستان جلبک ها رشد سریعی دارند و می توانند طی ساعات شب کل اکسیژن آب را مصرف و باعث تلف شدن ماهی ها شوند.


عجم در پایان به پرورش دهندگان توصیه کرد همیشه هواده های با ظرفیت بالا به همراه موتور برق برای مواقعی که به هر دلیلی اکسیژن آب استخر کاهش می یابد آماده به کار داشته باشند و در حالت عادی نیز با تهیه پمپ و لوله کشی اطراف استخر، آب عمق استخر را کشیده و از ارتفاع کمتر از یک متر به سطح آب پمپاژ نمایند تا هم اکسیژن آب تأمین شود و هم از تجمع فضولات ماهی و باقیمانده غذا در کف استخر و تجمع آمونیاک جلوگیری گردد.   
  • گروه خبری : اخبار اسلایدر
  • کد خبر : 103266
کلمات کلیدی

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

تنظیمات قالب
گفتگوی آنلاین

سامانه گفتگوی آنلاین سازمان دامپزشکی کشور