خرید و نگهداری دامهای آلوده، مهمترین علت ورود بیماری بروسلوز (تبمالت) است
شبکه دامپزشکی فردوس توصیه های بهداشتی در خصوص کنترل و پیشگیری بیماری بروسلوز را اعلام نمود.

به گزارش روابط عمومی شبکه دامپزشکی شهرستان فردوس، دکتر جواد اسماعیلی رئیس شبکه دامپزشکی گفت: چند سالی است که دامداران و شهروندان اشتیاق زیادی به نگهداری دامهای سبک با تولید شیر بالا از جمله بز سانن و آلپاین و همچنین دامهای چندقلوزا از جمله نژادهای لاکن و رومانف و همچنین نژادهای سنگین وزن از قبیل افشار و شیرازی پیدا کردهاند. خرید این گونه دامها از مراکز و دامداریهای آلوده به بروسلوز (تبمالت) یکی از مهمترین راههای افزایش آلودگی دامهای منطقه و به تبع، افزایش موارد انسانی ابتلا به تبمالت بوده است.
وی افزود: بروسلوز یک بیماری مشترک بین انسان و حیوان میباشد که در دام علامت چندانی ندارد و فقط ممکن است در نخستین زایش، دام دچار سقط جنین شود.
اسماعیلی گفت: به هیچ عنوان در دام توصیه درمانی نمیشود و دام مبتلا بلافاصله پس از شناسایی باید کشتار یا معدوم شود تا از انتشار عامل بیماری در جمعیت دامی و انتقال بیماری به انسان پیشگیری شود.
وی تأکید نمود: استفاده از شیر غیرپاستوریزه و یا ترشحات دام آلوده در زمان زایش میتواند بیماری را از طریق خراشهای دست و یا حتی ملتحمه چشم به انسان منتقل کند که یکی از راههای انتقال این بیماری در جمعیتهای روستایی است که باید مورد توجه جدی دامداران قرار گیرد.
اسماعیلی واکسیناسیون رایگان دامهای نابالغ، نظارت بر مراکز عرضه و توزیع فرآوردههای خام دامی و لبنی، نظارت بر خرید و فروش و جابهجایی دامها، تست و خونگیری بروسلوز (تب مالت)، برگزاری کلاسهای ترویجی و آموزشی و آشنایی دامداران با بیماری تبمالت را از اقدامات مورد ارائه دامپزشکی در پیشگیری از تب مالت دانست و افزود: بهترین راه برای جلوگیری از انتقال این بیماری معدوم کردن بهداشتی جنینهای سقط شده ، پوشیدن دستکش و چکمه حین انجام فعالیت در محیط دامداری، نگهداری پنیر تازه در آب نمک به مدت حداقل دو ماه و جوشاندن شیر خام قبل از مصرف است.
وی همچنین، بیاشتهایی، تب، تعریق شبانه، سردرد، دردزانو و مفاصل و کمر درد را از علایم ابتلا به تب مالت در انسان عنوان کرد و گفت: افراد در صورت مشاهده این علایم باید به نزدیکترین مرکز بهداشتی و درمانی مراجعه کنند.
رئیس شبکه دامپزشکی فردوس از دامداران و شهروندان خواست، دامهای مورد نیاز خود را از مراکز و دامداریهایی که از سلامت دام آنها و به خصوص پاک بودن از بیماری بروسلوز مطمئن هستند تهیه و با دریافت مجوزهای بهداشتی-قرنطینهای دامپزشکی، اقدام به حمل دام نمایند.
نظر دهید