توصیه های نگهداری ماهی قرمز

به گزارش روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان خراسان جنوبی دکتر محمد علی بخشی معاون سلامت دامپزشکی استان با توجه به در پیش بودن سال جدید و خرید ماهی قرمز به هم استانی ها نکاتی را در مورد ماهی قرمز عنوان کرد.
بخشی گفت : ماهی قرمز حوض یا Gold Fish سالهاست که زینت بخش سفره های هفت سین ما ایرانیان است و بسیاری از کودکان ما از طریق همین ماهی قرمز با دنیای حیوانات آشنا می شوند بنابراین رعایت نکات بهداشتی، میتواند هم، باعث افزایش طول عمر ماهی قرمز و در عین حال مانع بروز مخاطرات بهداشت انسانی شود.
وی گفت : اولین و مهمترین نکته ای که اهمیت زیادی دارد این است که باید ماهی قرمز را از مراکزی که دارای مجوز بهداشتی دامپزشکی باشند خریداری کرد سازمان دامپزشکی کشور در تمام طول سال به خصوص ماههای پایانی ، برنامه کنترل ونظارت بر مراکز تولید وتکثیر ماهیان زینتی را برعهده دارد .
بخشی گفت : ماهی قرمز جزء کم خطرترین حیوانات خانگی در انتقال و انتشار بیماریهای مشترک بین انسان و دام محسوب می شود . ولی در عین حال گروه های خاصی که دارای سیستم ایمنی پایین هستند و افراد مسن وکودکان از تماس مستقیم دستها با ماهی قرمز باید خوداری کنند و در صورتی که این عمل انجام گرفت حتما کاملا دستهایشان را با آب و صابون بشویند و افراد دیگر نیز برای شستشوی تنگ و تعویض آب ماهی حتما از دستکش استفاده کنند و در صورت نبود دستکش باید کاملا دستهایشان را با آب و صابون بشویند و آب تنگ را در ظرفشویی تخلیه نکنند و در دست شویی و یا باغچه تخلیه کنند.
بخشی در ادامه افزود: باید به سلامت ظاهری خود ماهی نیز در هنگام خرید دقت کنیم ماهی سالم باید دارای تحرک مناسبی بوده و به حالت یک پهلو در آب غوطه ور نبوده و بخشی از بدنش بر آمده نباشد .چشم های ماهی بیرون زده و یا فرورفته نباشد. بر روی بدن ماهی لکه های سفید رنگ مشاهده نشودو ماهی خودش را به بدنه و تجهیزات آکواریوم نمالد . فلسهای ماهی بالا آمده نباشد و یا کنده نشده باشدو بدن ماهی زخمی نباشد.رنگ آب اکواریوم فروشنده باید شفاف باشد و به رنگ سبز و یا زرد در نیامده باشد و دارای سیستم هوادهی مناسبی باشدواز شهروندان درخواست می کنیم تا در صورت مشاهده چنین مواردی نه تنها از خرید ماهی قرمز از این مراکز خودداری کنند بلکه این مراکز را به اداره کل دامپزشکی و یا شبکه های دامپزشکی اعلام نمایند.
وی در مورد نگهداری ماهی قرمز گفت :
آنچه برای نگهداری ماهی از همه مهم تر می باشد دمای مناسب آب و میزان اکسیژن محلول در دسترس می باشد که میزان اکسیژن مورد نیاز در آب سرد(دمای 12 تا 18 درجه سانتی گراد) و ظروفی که سطح آب با هوا بیشتر باشد تامین می گردد. ماهیهای کوچک به لحاظ سن کمتر و اندازههای کوچکتر و تامین اکسیژن، جهت نگاهداری در تنگ های معمولی و بدون دستگاه هواده مناسب ترهستند .آمدن ماهی به بالای تنگ نشانه کمبود اکسیژن است و باید نسبت به تعویض آب و یا هوادهی اقدام کنیم به ازاء هر ماهی باید حداقل 2 تا 2 و نیم لیتر آب را در تنگ یا آکواریوم در نظر بگیریم و این آب را 48 ساعت قبل جهت تبادل گازها و خروج کلر و هم دمایی با محیط در ظرفی دهان گشاد نگهداری و ذخیره کنیم چون اکسیژن از هوا وارد آب می شود باید برای نگهداری از ماهی در صورت نبود دستگاه هواده از تنگ دهان گشاد استفاده کنیم
هرگز نباید اجازه دهیم که آب ظرف ماهی ها کثیف شود، این کار می تواند باعث بیماری، کوتاهی عمر و در نهایت مرگ آنها شود. باید در طول هفته یک تا دو بار آب ظرف ماهی ها را عوض کنیم و تنگ را با آب خالی و یا نمک طعام 3%(3 گرم نمک طعام بدون ید در 100 سی سی آب) (در صورت تلفات)و در صورت مشاهده رسوب با سرکه بشوییم و سپس با آب جاری خوب شستشو دهیم ونیز برای شستن تنگ از صابون استفاده نکنیم زیرا برای ماهی سمی است برای تعویض آب تنگ ماهی، هرگز آب را یک دفعه عوض نکنید، بلکه با آرامش کامل، نیمی از آب ظرف را خالی کرده و سپس کم کم آب خالی شده از ظرف را با آبی که از یک روز قبل نگه داشته ایدجایگزین کنیم. در هر صورت باید سعی کنیم که کمترین استرس را به ماهی های کوچک منتقل کنیم
وی گفت : برای تغذیه ماهی قرمز بهتر است از غذای ماهی آکواریومی و از مراکز معتبر تهیه کنیم غذای ماهی نیز باید در ظروف کاملا دربسته و در جای خشک، خنک و تاریک نگهداری شود. توجه به تاریخ مصرف غذای ماهی یکی از اصول اولیه خرید و نگهداری است. از غذاهایی که تاریخ مصرف آن گذشته است هرگز برای تغذیه ماهی استفاده نکنیم. غذادهی را دو بار در روز و به مقداری که ماهی در عرض یک دقیقه غذایش را بخوردانجام می دهیم .نباید میزان غذا زیاد باشد چون هم باعث آلودگی آب و هم مشکلات گوارشی در ماهی می شود
از قرار دادن آکواریوم و تنگ ها در کنار شومینه و یا نور مستقیم خورشید و یا داخل آشپزخانه خوداری کنیم . ماهی قرمز جزء ماهیان Cool water fish هستند و دمای آب باید بین 22 تا 24 درجه سانتی گراد بیشتر نباشد و با گرم شدن تدریجی هوا مواظب دمای آب تنگ باشیم .
هرروز چند مدت به حرکات ماهی و سلامت آن توجه کنیم. در صورتی که ماهی قرمز جدیدی را بخواهیم اضافه کنیم باید حداقل یک هفته در تنگ دیگری نگه داریم (قرنطینه)و در صورت اطمینان از سلامت ،آن را به تنگ و یا آکواریوم اضافه کنیم . در صورت بروز هر گونه علایم بیماری درماهی ، برای جلوگیری از سرایت بیماری به دیگر ماهیها ، حتما باید ماهی مریض را جدا از سایر ماهیها نگهداری شودو در صورت لزوم به کلینیک دامپزشکی مراجعه نمایید.
نکات بهداشتی ماهی قرمز و توصیه معاون سلامت دامپزشکی استان
رها سازی ماهی قرمز
ماهی قرمز را نباید در رودخانه ها و سدها رها کنیم زیرا باعث خوردن تخم و لاورهای ماهیان دیگر به خصوص ماهیان بومی می شود و به تبع آن باعث کاهش جمعیت این ماهیان شده و به محیط زیست آسیب می رساند از طرف دیگر غذای عمده این ماهی گیاه است و درصورت رهاسازی در زیستگاه غیرطبیعی آن، ماهی طلایی با تغذیه از گیاهان باعث کاهش و از بین رفتن گیاهان آبزیشده و این امر موجب کاهش پناهگاه لاروها، ماهیان کوچک و همچنین کاهش جمعیت بیمهرگان مورد تغذیه دیگر ماهیان اقتصادی میشود.ونیز ماهی حوض هنگام تغذیه باعث گلآلودگی آب میشود و این امر سبب کاهش نفوذ نور در آب و توقف رشد گیاهان و در نتیجه خفه شدن بیمهرگان کفزی و بازیابی راحت فسفات شده که این تغییرات به نوبهخود ماهیان بومی را تحتتأثیر قرار داده و موجب کاهش و حتی حذف بعضی از آنها میشود.اینها همه دلایل خوبی است تا از رهاسازی ماهی حوض در رودخانهها اجتناب کنیم و این ماهی را در روز طبیعت در محیطهای آبی بسته همچون استخرها و حوضچههای پارکها رها کنیم.
نظر دهید