توصیه دامپزشکی به پرورش دهندگان بز سانن در شهرستان طبس
چگونه از بیماری آبله جلوگیری کنیم؟
به گزارش روابط عمومی اداره کل دامپزشکی خراسان جنوبی دکتر عندلیبی سرپرست اداره بهداشت و مدیریت بیماری های دامپزشکی استان با توجه به بروز بیماری آبله در دامهای برخی از پرورش دهندگان بز سانن در منطقه طبس و پیرو اطلاع رسانی قبلی دامپزشکی به دامداران در خصوص واکسیناسیون بزهای خود علیه این بیماری از کلیه دامداران خواست نسبت به پیگیری و سفارش واکسن آبله کشته مخصوص بزهای سانن از طریق بخش خصوصی اقدام نمایند .
وی گفت : آبله گوسفند و بز یک بیماری ویروسی عفونی نشخوارکننده کوچک است. این بیماری در بزهای سانن که نژاد حساستر می باشند عوارض شدیدتری را دارد . ضرر اقتصادی ناشی از کاهش تولید شیر، آسیب به تولید چرم و دیگر ضررهای تولیدی از جملهی آن است. همچنین این بیماری خرید و فروش دام سبک را کاهش داده و باعث کاهش زاد و ولد و جمعیت در آن مناطق میشوند.
علائم بیماری : علائم بیماری آبله گوسفند و بز عموما شامل تب، تورم غدد لنفاوی فوقانی بدن، ترشحات چشمی و بینی و ضایعات پوستی، مخاطی و ارگانهای داخلی است. ضایعات در قسمتهای کم مو بیشتر دیده میشوند مانند فک، پلک، گوش، غدد پستانی، ناحیه ادراری تناسلی؛ اما در موارد حاد کل بدن درگیر شده و ضایعات در تمامی قسمتها دیده میشود.
درمان : هیچ درمان قطعی برای بیماری وجود ندارد اما درمان حمایتی میتواند باعث کاهش نرخ مرگ و میر در گله شود.
چگونه از بیماری آبله جلوگیری کنیم؟
یکی از مهمترین منابع آلودگی در این بیماری ورود دام آلوده به گله است.
جهت جلوگیری از وقوع بیماری در گله دام ورودی باید به مدت یک هفته قرنطینه شود.
همچنین محل قرنطینه دام ورودی باید در مکانی جدا و با فاصله مناسب از گله باشد
.خودروهای حمل دام زنده و نهادههای از دیگر عواملی است که قادر به انتقال بیماری به گله است. ممکن است خودروی مورد نظر سابقا دام آلوده را حمل کرده باشد و یا خودروی حمل نهاده از یک فارم آلوده به فارم شما منتقل شده باشد.
آب آشامیدنی سالن نیز میتواند عامل انتقال آلودگی به گله باشد. اگر یک آبگیر مشترک بین دامداریها استفاده شود، دامداریهای پایین دست در معرض ابتلا به بیماریهای مسری در بالادست هستند. به همین دلیل بهتر است آب ورودی را در منبع ذخیره و ضدعفونی کنید
پرسنل دامداری نیز یکی مهمترین راههای ورود عامل بیماری به گله است. مخصوصا پرسنلی که در چندین دامداری مشغول به فعالیت بوده و یا کلنیسینهایی که دامداریهای مختلف را ویزیت میکنند
. تعویض لباس و پوشیدن لباسهای محافظتی یکی از راههای جلوگیری از انتقال آلودگی به گله است.
حوضچههای ضدعفونی گله از مهمترین راههای حفظ امنیت زیستی فارم محسوب میشود. ضدعفونی روزانه جایگاه باعث کاهش بار میکروبی و همچنین کاهش درگیری و تلفات در گلههای درگیر خواهد شد
عامل بیماری آبله گوسفند و بز به گلوترآلدهید، ترکیبات چهارتایی آمونیوم، سدیم هیپوکلریت، ترکیبات پراکسید و دترجنتهای حل کننده چربی حساس است.
همچنین محلولهای به شدت آلکالینی و یا اسیدی نیز عامل بیماری را از بین میبرند.
عامل بیماری در دمای 56 درجه به مدت 2 ساعت و یا 65 درجه به مدت 30 دقیقه از بین میروند.
نظر دهید