• 1400/09/08 - 10:24
  • تعداد بازدید : 764
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه

توصیه های لازم در خصوص بیماری تب برفکی

سرپرست اداره بهداشت و مدیریت بیماریهای دامی اداره کل دامپزشکی استان در خصوص بیماری تب برفکی توصیه های لازم را به دامداران ارایه داد.

 به گزارش روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان دکتر علی اکبر عندلیبی سرپرست اداره بهداشت و مدیریت بیماریهای دامی اداره کل به ارائه توصیه های بهداشتی جهت پیشگیری از بیماری تب برفکی پرداخت :
 عندلیبی گفت :بیماری تب برفکی یک بیماری ویروسی و بشدت واگیر دام می باشد که بدلیل اینکه خسارات اقتصادی بالایی دارد ، دارای اهمیت زیاد خصوصا در دامداری های صنعتی و نیمه صنعتی می باشد .
 رئیس اداره بهداشت و مدیریت بیماریهای دامی اداره کل گفت : این بیماری، نشخوار کنندگان اهلی و وحشی را گرفتار کرده و بسادگی از تمام راهها و سریع منتشر میگردد. تب برفکی در دامها به دو شکل ایجاد بیماری مینماید : در دامهای بالغ با ایجاد تاول و وزیکول در دهان ، سم و سرپستانک باعث ایجاد جراحات در دام شده و باکاهش شدید تولید شیر ، رشد و وزن دام خسارتهای اقتصادی زیادی به دامدار وارد می کند زخمها بصورت تاول در محوطه دهانی ایجاد و به خاطر دردناکی، میزان مصرف غذای دام به شدت کاهش می یابد ابن زخمها در ناحیه تاج و کف سم پاها نیز ایجاد شده و به علت  درد زیاد ، حیوان دچار لنگش می گردد. گاهی این تاول ها در پستان نیز دیده میشوند
.

 در دام های جوان ( گوساله ها و بره بزغاله های زیر سه ماه ) اغلب به فرم قلبی بروز می کند یعنی ویروس به عضله قلب راه یافته و باعث نکروز عضله قلب و مرگ سریع در نتیجه ایست قلبی می شود .

 وی ادامه داد : ویروس تب برفکی از جمله مقاوم ترین ویروسهای شناخته شده در طبیعت می باشد . به طوری که قادر است در محیط خارج از بدن دام  و در بستر فضولات و ترشحات بدن زنده و عفونت زا به مدت زمان بالایی باقی بماند. همچنین هفته ها در خوراک دام و فراورده های دامی از جمله پشم و پوست دام زنده مانده و از مکانی به مکان دیگر انتقال یابد این ویروس در درجه حرارت زیر صفر و شرایط انجماد به مدت طولانی تر زنده باقی میماند. حتی در شرایط ۴ درجه و در محیطهای ساده ویروس تب برفکی تا بیشتر از یک سال عفونت زائی خود را حفظ می‌نماید لذا با توجه به سرد شدن هوا خطر بروز بیماری دور از انتظار نیست و دامداران  بایستی توصیه های بهداشتی زیر را مد نظر قرار دهند :
* اقدامات بهداشتی و قرنطینه ای:
- جلوگیری از ورود دام آلوده و فاقد هویت بهداشتی  به دامداری
- ضدعفونی دوره ای جایگاه دامداری با مواد ضدعفونی مناسب
- خروج منظم بهداشتی فضولات دامی و عقیم سازی قبل از خروج از دامداری
-  توجه به رعایت مقررات بهداشتی قرنطینه ای فردی در ورود و خروج افراد از دامداری به ویژه افرادی که با دامداری های دیگر در ارتباط می باشند مانند : مامورین تلقیح مصنوعی ، افراد انتقال دهنده علوفه ، شیر و کود از دامداری ، اکیپ های واکسیناتور ، دامپزشک مسئول بهداشتی ، و سایر افرادی که به دامداری مراجعه می نمایند .
-  ضدعفونی کلیه وسایل نقلیه حمل فرآورده ها و نهاده های دامی در زمان ورود و خروج به دامداری

*واکسیناسیون و ایجاد پوشش ایمنی:
با توجه به اینکه واکسن تب برفکی ایمنی دائمی در دام ایجاد نمی کند ،  بر اساس نوع واکسن مصرفی نیاز است که هر 4 الی 6 ماه واکسیناسیون یادآور در دامداری انجام گردد و با توجه به اینکه واکسن ها دارای سویه های مختلفی می باشند ایمنی ایجادی حداکثر 70 درصد می باشد و خطر درگیری حتی در گله واکسینه وجود دارد .
  بنابراین واکسیناسیون به تنهائی نمیتواند مانع بروز بیماری تب برفکی شود و همواره به عنوان فاکتور کاهش دهنده خسارات بیماری مطرح میباشد و باید خط و مشی کنترل و پیشگیری از بیماری بر پایه اقدامات بهداشتی - قرنطینه ای و همچنین واکسیناسیون استوار گردد .
 عندلیبی در خصوص روند واکسیناسیون در استان گفت : طی 8 ماهه ابتدای سال تعداد 484149 راس گوسفند و بز  و تعداد 26925  راس گاو و گوساله علیه این بیماری واکسینه شده که 99 درصد  مایه تامین شده برای دام سبک از اعتبارات سازمان دامپزشکی با اولویت واکسیناسیون دام های عشایر  تامین و به صورت کاملا رایگان تزریق گردیده است  و علاوه بر آن در حال حاضر نیز  تعداد 480 هزار دز واکسن جدید با همکاری سازمان دامپزشکی از اعتبارات کشوری سازمان و بخشی از آن از اعتبارات داخلی استان تهیه و در بین شبکه های دامپزشکی جهت واکسیناسیون دام سبک توزیع شده است .
 در خصوص واکسیناسیون دام سنگین  با توجه به اینکه تامین و تزریق واکسن در دامداریهای صنعتی و نیمه صنعتی بر عهده دامداران می باشد حدودا 28 درصد از دام های مایه کوبی شده  توسط بخش خصوصی و دامداران مورد واکسیناسیون قرار گرفته و مابقی آن از طریق اعتبارات داخلی اداره کل دامپزشکی استان در واحدهای روستایی
عشایری به صورت کاملا رایگان تزریق شده است .

 وی ادامه داد وضعیت واکسیناسیون دام سنگین به نسبت مشابه سال قبل بیانگر کمبود اعتبارات در بخش روستایی - عشایری و از طرفی جدی نگرفتن خطر این بیماری از سوی صاحبان دامداریهای صنعتی می باشد  
 عندلیبی تصریح کرد واکسیناسیون همزمان و به موقع در دامداریها از اهمیت بالایی برخوردار است که علی الرغم مکاتبات و اطلاع رسانی های متعدد متاسفانه برخی از دامداریهای صنعتی و نیمه صنعتی دام سنگین واکسیناسیون دامهای خود را جدی نگرفته و خطر بالقوه ای برای سایر دامداریها نیز می باشند.

  • گروه خبری : اخبار اسلایدر
  • کد خبر : 279425
کلمات کلیدی

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

لینک کوتاه