گزارش عملکرد اقدامات پیشگیرانه علیه تب خونریزی دهنده کریمه کنگو در خراسان جنوبی
به گزارش روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان خراسان جنوبی دکتر عندلیبی سرپرست اداره بهداشت و مدیریت بیماری های دامی خراسان جنوبی گفت: تب خونریزی دهنده کریمه کنگویک بیماری حاد تب دار و خونریزی دهندهاست که ازطریق گزش کنه ویا تماس با خون یا ترشحات یا لاشه دام و انسان آلوده منتقل میشود. در انسان بیماری شدیدی همراه با مرگ و میر حدود ۳۰ ٪ ایجاد میکند ویروس بیماری به وسیله کنه هیالوما منتقل میشود.مخزن ویروس در طبیعت اصولا کنهها میباشد و گاو، گوسفند، بز وخرگوش نیز به عنوان مخزن مطرح میباشند. این ویروس از طریق تماس مستقیم با خون یا ترشحات بیمار، لاشه حیوان آلوده (انتقال به قصابها و سلاخها) نیزسبب ایجاد بیماری میگردد.
این بیماری بیشتر دربین کشاورزان ، دامداران ، دلالان دام ، سلاخها ، قصابها و پرسنل دامپزشکی که با دام سروکار دارند و کمتر درپرسنل بیمارستانها ، خانم های خانه دار که گوشت مصرفی خانه را خرد می کنند و عموم مردم مشاهده میگردد. بیماری در فصول گرم سال از اواخر فروردین تا اواخر شهریور (زمان رشد و تکثیر کنهها) شیوع پیدا میکند. مواردی در بین اعضای خانواده بیمار و پرسنل پزشکی بعد از آلودگی با خون یا ترشحات بیمار رخ دادهاست.
مهمترین راه ابتلا به بیماری درایران ناشی از تماس با لاشه یا خون دام های آلوده بوده است و تنها تعداد اندکی توسط گزش کنه مبتلا شده بودند که بیشترین موارد مبتلا را قصاب ها، کارگران کشتارگاهها، دامداران و کشاورزان تشکیل می داند
بیماری در حیوانات بدون علامت میباشد و گاو، گوسفند، بز وخرگوش نیز به عنوان مخزن مطرح میباشند. پرندگان به بیماری مقاومند (غیر از شترمرغ) لیکن میتوانند با پخش کنههای آلوده باعث اپیدمی گردند .
عندلیبی گفت: نکته مهم در خصوص عامل بیماری : مقاومت ویروس در برابر حرارت کم است و در دمای 56 درجه به مدت 30 دقیقه از بین می رود همچنین در محیط اسیدی مثلا اسید استیک دو درصد (و یا محیط اسیدی ایجاد شده پس از جمود نعشی) از بین می رود به همین دلیل در صورت اینکه گوشت دام ذبح شده به مدت 24 ساعت قبل از مصرف در دمای یخچال نگهداری شود بدلیل محیط اسیدی ایجادشده پس از جمود نعشی امکان ایجاد بیماری را برای مصرف کننده ندارد .
علائم ابتلای به بیماری در انسان شامل؛ سردرد شدید، تب، دردعضلانی و خونریزی زیرجلدی می باشد لذا شهروندانی که سابقه تماس با دام یا سکونت در مناطق مجاور با دامداری را داشته اند یا سابقه گزش در این مناطق را داشته اند حساسیت بیشتری را داشته باشند خوشبختانه در مراجعه سریع مبتلایان میزان مرگ و میر کم ولی درصورت عدم تشخیص به موقع ، امکان عدم پاسخ به درمان و فوت فرد نیز وجود دارد .
دکتر عندلیبی 8 توصیه بسیار مهم را جهت شهروندان در خصوص پیش گیری از ابتلا به بیماری اعلام کردند :
- - خودداری از خرید گوشت بدون مهر دامپزشکی (گوشت های که مورد تأیید سازمان دامپزشکی است در کشتارگاه های بهداشتی ذبح شده اند و دارای مهر دامپزشکی می باشند و پس از نگهداری 24 ساعته در پیش سرد کشتارگاه اجازه توزیع در قصابی ها را دارند )
- - پرهیزاز کشتار دام خارج از کشتارگاه
- - پرهیز از قطعه قطعه کردن و بسته بندی و مصرف گوشت تازه (در صورتی که قصد نگهداری و مصرف لاشه تازه را دارید توصیه می شود ابتدا آنرا با دستکش به چند قطعه جهت نگهداری در یخچال تقسیم کرد و پس از نگهداری گوشت به مدت ۲۴ ساعت دردمای یخچال آنرا قطعه قطعه و مصرف کرد یا بسته بندی و در فریزر نگهداری کرد
- - پرهیز از مصرف جگر و دل و قلوه بصورت تازه ( توصیه مصرف پس از نگهداری 48 ساعته در یخچال می شود )
- - دقت در خصوص محافظت ازگزش کنه و خودداری از جدا کردن آنها با دست و یا له کردن کنه ها توسط دامداران یا شهروندانی که با دام سرو کار دارند و همچنین شهروندانی که به مناطق مجاور به دامداری مراجعه داشته اند مانند شهروندانی که درسفر سیاحتی در مناطق مسکونی بوم گردی روستاها سکونت می کنند .
- - سمپاشی منازل روستایی و دامداری ها جهت کاهش جمعیت کنهها
- - جلوگیری از بازی کردن کودکان با دامها در مناطق روستایی
- - درصورت تماس کارکنان پزشکی با خون وترشحات بیمارمشکوک یا تأیید شده باید مدت ۱۴روز بروزعلائم باکنترل تب تحت پیگیری قرارگیرد ودرصورت وجود تب تحت درمان قرارگیرد
عندلیبی در خصوص عملکرد پیشگیرانه از این بیماری خطرناک گفت: با توجه به اینکه از بین بردن کنه از مهمترین راههای مبارزه و پیشگیری با این بیماری است در این خصوص در سال 1401 توزیع 5000 لیتر سم جهت سمپاشی جایگاه و اماکن دامی و بدن دام در 11 شهرستان استان انجام شد که طبق آمار ثبت شده مقدار 2713739 متر مربع جایگاه دام و تعداد 322662 راس گوسفند و بز و 6842 راس گاو و گوساله سمپاشی شده است . طرح سم پاشی جایگاه و بدن دام با اولویت دام عشایر و نقاط پرخطر اجرا شده است و مبلغ سم خریداری شده در سال قبل بالغ بر یک و نیم میلیارد تومان بوده است .
عندلیبی افزود یکی از علل شیوع این بیماری افزایش قیمت سم و عدم خرید سم کافی توسط دامدارن خصوصا دامداران صنعتی و نیمه صنعتی جهت از بین بردن کنه و انگلهای خارجی دام می باشد لذا به کلیه دامداران خصوصا دامدارانی که دارای دام آلوده به کنه می باشند توصیه میشود با خرید سم کافی و سمپاشی دام و جایگاه دام در فصل تابستان که فصل فعالیت کنه می باشد ضمن از بین بردن کنه و انگلهای خارجی دیگر دام و عدم ابتلای دام خود به بیماری های انگلی مانند زردی که برای دام کشنده می باشد نسبت به ایمن نگه داشتن خانواده خود و کارگران دامداری از بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو اقدام نمایند .
وی همچنین بهسازی جایگاه دام توسط دامداران را با حمایت جهاد کشاورزی از مهم ترین عوامل کاهش مصرف سم و موفقیت آمیز بودن سم پاشی در از بین بردن انگلهای خارجی خصوصا کنه دانست بطوریکه جایگاه دامی که دارای پوشش سیمانی مناسب نباشد ، خلل وفرج در جایگاه های غیر سیمانی و نامناسب و فضولات دامی مانع بسیار مهم درباقی ماندن انگلها در جایگاه پس از سمپاشی می باشد و این نقص همیشه ما را در از بین بردن کامل انگلهای خارجی خصوصا کنه ناکام گذاشته است .
دکتر عندلیبی درپایان گفت : خوشبختانه در سال جاری با تهیه بیش از 5000 لیتر سم و پیش بینی هر هفته یک اردوی جهادی در مناطق محروم استان در سال 1402 ،امیدواریم عملیات سمپاشی در سال جاری با سرعت بیشتر و با کیفیت تر انجام شود .
نظر دهید