• 1403/11/03 - 08:59
  • تعداد بازدید : 54
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه

عملکرد موفق دامپزشکی استان در کنترل تب مالت

تب مالت به عنوان یکی از مهمترین بیماری های مشترک بین انسان و دام است، اهمیت آن به علت عوارض شدیدی است که در انسان ایجاد می کند که می تواند تا آخر عمر باقی بماند و باعث رنج فرد حتی پس از بهبودی گردد ضمن اینکه بیماری قابلیت عود مجدد را هم در برخی موارد دارد . با توجه به اینکه عامل بیماری در انسان به دستگاه های مختلف بدن از جمله سیستم گوارشی ، سیستم تناسلی ، سیستم قلبی ، سیستم اسکلتی و گاهی اوقات سیستم عصبی حمله می کند و عوارض ماندگاری در بدن به جا می گذارد به بیماری هزارچهره نیز معروف است.

 تب مالت که در دام، بروسلوز ذکر می شود بیشتر از لحاظ اقتصادی دارای اهمیت است. دام های ماده مبتلا به بروسلوز،  معمولا فقط در اولین دوره آبستنی سقط جنین نموده و در هنگام سقط و تا مدتی پس از آن، با دفع ترشحات به شدت آلوده رحمی ، باعث آلودگی محیط ، مزارع و مراتع می شوند که این موضوع خود زمینه آلودگی را برای سایر حیوانات گله و نیز انسان فراهم می کند.

بروسلوز در دام ماده با علائم سقط جنین و در دام نر با علائم تورم بیضه بروز می کند و با توجه به اینکه در دام علائم واضح دیگری ندارد لذا تنها راه تشخیص قطعی بیماری، خونگیری و انجام آزمایش جهت شناسایی دامهای مبتلا می باشد و چون در دام درمان انجام نمی شود، دام های بیمار کشتار می شوند.

عامل این بیماری، میکروب مقاومی است که قادر است طیف وسیعی از پستانداران اهلی و وحشی را مبتلا کند. این بیماری به علت ایجاد سقط جنین، کاهش تولید شیر، عقیمی و نازایی در دام، باعث ضررهای اقتصادی بسیار بالا خصوصا در دامداری های پر تراکم می گردد.

مهمترین راه انتقال بیماری به انسان مصرف شیر و فرآورده های خامی دامی تهیه شده از شیر خام آلوده و در افرادی که با دام در تماس باشند بطور مستقیم از طریق ترشحات دام آلوده می باشد.

واکسیناسیون دام ماده قبل از بلوغ تنها یک مرحله در طول زندگی دام انجام می شود و می تواند دام را تا 70 درصد بر علیه این بیماری ایمن کند بهترین سن دام جهت واکسیناسیون سن 8-3 ماه جهت بره بزغاله های ماده و حداکثر تا یک ماه قبل از جفت گیری انجام می گردد و در گوساله های ماده نیز سن 12-4 ماه می باشد.

به گزارش روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان خراسان جنوبی با ذکر موارد گفته شده دکتر شفائی معاونت سلامت دامپزشکی استان  گفت : انجام واکسیناسیون علیه بروسلوز از ابتدای سال جاری در استان شروع شده است و طبق برنامه پیش بینی شده در بازه 9 ماهه سالجاری 251607 راس بره و بزغاله واکسینه شده اند که نسبت به بازه مشابه سال قبل هفت درصد افزایش را نشان می دهد.

شفائی  افزود:  واکسیناسیون گاو و گوساله های ماده واجد شرایط دریافت واکسن نیز در بازه 9 ماهه ابتدای سالجاری به تعداد 17459 راس صورت گرفته که نسبت به بازه مشابه سال قبل سه درصد افزایش را نشان میدهد.  

وی گفت: خونگیری از جمعیت دام سنگین استان بر اساس برنامه پیش بینی سازمان و خونگیری از جمعیت دام سبک بر اساس موارد انسانی گزارش شده از سوی مرکز بهداشت استان به منظور شناسایی و حذف دام های مبتلا راه کار دیگر دامپزشکی استان برای کاهش موارد بیماری در جمعیت دامی می باشد. در این راستا در سال جاری تعداد 13598 راس گاو و شتر و تعداد 3568 راس گوسفند و بز خونگیری شده اند که در نهایت منجر به حذف تعداد 105 راس دام آلوده از جمعیت دامی شده است.

 از مشکلات پیش روی حذف دام های مبتلا می توان به بیمه نبودن دام ها و عدم تمکین دامداران به کشتار دام اشاره نمود که در این خصوص پیگیری همکاران دامپزشکی منجر به تشکیل پرونده های متعدد قضایی گردیده است.

از آنجایی که افزایش آگاهی عمومی جامعه در خصوص بیماری های مشترک و واگیر دامی از اساسی ترین راه های مقابله با این بیماری ها می باشد در سال جاری تعداد 170 دوره آموزشی با تعداد 6722 نفر فراگیر در سطح روستاهای استان برگزار شده است.

نتیجه اقدامات موثر دامپزشکی استان با همکاری دانشگاه علوم پزشکی منجر به کاهش آمار مبتلایان به بیماری تب مالت در استان نسبت به آمار کشوری می باشد.

مهم ترین توصیه دامپزشکی به دامداران گرامی با توجه به اینکه یکی از بهترین راه های پیش گیری از این بیماری واکسیناسیون دام می باشد دقت و همکاری دامداران جهت انجام واکسیناسیون دام های خود با اکیپ های فنی  شبکه های دامپزشکی می باشد بطوریکه اطمینان حاصل کنند دام های ماده در سن مورد نظر علیه این بیماری واکسینه شوند.

  • گروه خبری : اخبار اسلایدر
  • کد خبر : 332538
کلمات کلیدی
SarDabir مهدی محمدزاده

SarDabir مهدی محمدزاده

تصاویر

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

لینک کوتاه