تولید و تولید مثل ، 2 پایه اقتصادی صنعت دام
کارشناس بهداشت و مدیریت بیماری های دام دامپزشکی خراسان جنوبی با بیان اینکه ارزش اقتصادی دام بر 2 محور تولید و تولید مثل استوار است، افزود: تولید مثل مقدم بر تولید و بیش از آن مورد توجه است زیرا تا مادامی که تولید مثل نباشد، تولید هم میسر نخواهد بود.
دکتر علی اکبر عندلیبی افزود: مساله سقط جنین و مرگ و میر نوزادان دام از مشکلات عمده ای است که در دام های ایران وجود دارد و باعث کاهش تولیدات دامی شده است.
وی ادامه داد: علی رغم پیشرفت های زیاد تغییر زیادی در بخش پرورش گوسفند و بز مشاهده نمی شود و وابستگی گوسفند به مرتع، کویری بودن، عدم آگاهی دامپروران با شیوه های نوین دامداری و از همه مهمتر، نگاه چوپانی به گوسفند و گوسفند داری، از عوامل مؤثر در سقط جنین است.
عندلیبی اظهار داشت: برابر آمار رسمی کشور ایران از لحاظ جمعیت گوسفند، جزو چهار کشور اول دنیا است اما در تامین گوشت مصرفی همواره با مشکل مواجه بوده و مقدار قابل توجهی از گوشت مصرفی از کشور های دیگر وارد شده است.
وی اضافه کرد: روند رشد جمعیت گوسفند در دهه های اخیر سیر صعودی داشته است اما عدم مدیریت صحیح، تناسب دام ، مرتع بهم خورده و چرای بی رویه سبب تخریب هر چه بیشتر مراتع شده و افزایش تولید از طریق رشد کمی جمعیت گوسفند امکان پذیر نیست.
کارشناس بهداشت دامپزشکی خراسان جنوبی گفت: برخلاف سایر بخش های دامپروری مانند گاوداری، مرغداری، آبزی پروری و حتی زنبورداری، سیستم پرورش گوسفند در ایران یک سیستم کاملا سنتی است که با وارد کردن مولفه هایی نظیر منابع مالی، تحقیق، آموزش و ترویج و بازاریابی، می توان سبب افزایش تولید در بعد کیفی شد.
وی در ادامه یادآور شد: وجود سقط های مزمن در گله بین 2 تا پنج درصد بیانگر مشکلی مزمن در گله است که بررسی جفت و جنین سقط شده می تواند در تشخیص عامل ایجاد سقط به ما کمک کند و موجب تلفات جدی و ضرر اقتصادی به دامدار نشود.
نظر دهید