هشدار دامپزشکی خراسان جنوبی در خصوص آنتروتوکسمی یا سرخ روده

به گزارش روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان خراسان جنوبی دکتر علی اکبر عندلیبی رئیس اداره مبارزه با بیماریهای دامی استان گفت: آنتروتوکسمی یا سرخ روده از مهم ترین بیماری های غیر واگیر است که بیشتر در گوسفند و بز باعث تلفات می شود.
وی گفت: این بیماری در اثر رشد و تکثیر غیرمعمول باکتری در دستگاه گوارش دام بوجود می آید.این باکتری که هم در خاک و محیط و هم در دستگاه گوارش دام وجود دارد، بطور طبیعی با رشد و تکثیر خود در دستگاه گوارش، از طریق مدفوع حیوان دفع می گردد و باعث بیماری نمی شود. اما اگر به عللی از جمله پرخوری، تغییر جیره غذایی و یا استفاده بیش از حد غلات در جیره غذایی حیوانات، حرکات دستگاه گوارش کند شود یا متوقف گردد، بر تعداد این باکتریها در دستگاه گوارش افزوده می شود و با افزایش تولید سم، بیماری آنتروتوکسمی بروز می کند.
عندلیبی علائم بیماری را اسهال روان، زمینگیری، ترشح زیاد بزاق، تشنج و مرگ ناگهانی عنوان کرد و افزود: علائم واضح این بیماری در لاشه تلف شده شامل پرخونی روده ها وقلوه نرمی می باشد.
عواملی که باعث بروز این بیماری می شوند شامل موارد ذیل می باشد :
1- مصرف بیش از حد شیر و یا غذا (غلات) توسط بره ها و بزغاله ها
2- تغذیه با جیره غذایی سرشار از غلات و ماده خشک کم (یونجه یا علف سبز)
3- هنگام بروز شرایط بیماری یا ابتلای شدید به انگل های گوارشی یا استرس ها که منجر به کاهش حرکات دستگاه گوارش شود.
جهت کنترل آنتروتوکسمی باید از تغییر سریع جیره غذایی حیوانات خودداری کرد و همچنین از پرخوری حیوانات به خصوص از علوفه های سبز و پرآب جلوگیری کرد.
توصیه دامپزشکی جهت پیش گیری از بروز این بیماری واکسینه کردن دامهای آبستن در جریان چهارمین ماه آبستنی، واکسیناسیون تمامی دامهای جوان پس از یکماهگی و تکرار واکسیناسیون بعد از دو الی چهارهفته می باشد. ضمنا از مصرف باقی مانده واکسن به منظور واکسیناسیونهای بعدی خودداری نمایید.
متاسفانه با توجه به حاد بودن بیماری و بروز ناگهانی علائم پس از تاثیر عامل بیماری در بدن دام، تلفات سریع اتفاق افتاده و درمان دردام هایی که مبتلا شده اند، به هیچ وجه موثر نخواهد بود.
نظر دهید