فصل گرما فصل بروز بیماری خطرناک تب خونریزی دهنده کریمه کنگو
به گزارش روابط عمومی اداره کل دامپزشکی خراسان جنوبی دکتر عندلیبی سرپرست اداره بهداشت و مدیریت بیماری های دامی گفت: تب خونریزی دهنده کریمه کنگویک بیماری حاد تب دار و خونریزی دهندهاست که ازطریق گزش کنه و یا تماس با خون یا ترشحات یا لاشه دام و انسان آلوده منتقل میشود. در انسان بیماری شدیدی همراه با مرگ و میر حدود ۳۰ ٪ ایجاد میکند ویروس بیماری به وسیله کنه هیالوما منتقل میشود.مخزن ویروس در طبیعت اصولا کنهها میباشد و گاو، گوسفند، بز وخرگوش نیز به عنوان مخزن مطرح میباشند. این ویروس از طریق تماس مستقیم با خون یا ترشحات بیمار، لاشه حیوان آلوده (انتقال به قصابها و سلاخها) نیزسبب ایجاد بیماری میگردد.
این بیماری بیشتر دربین کشاورزان ، دامداران ، دلالان دام ، سلاخها ، قصابها و پرسنل دامپزشکی که با دام سروکار دارند و کمتر درپرسنل بیمارستانها ، خانم های خانه دار که گوشت مصرفی خانه را خرد می کنند و عموم مردم مشاهده میگردد. بیماری در فصول گرم سال از اواخر فروردین تا اواخر شهریور (زمان رشد و تکثیر کنهها) شیوع پیدا میکند. مواردی در بین اعضای خانواده بیمار و پرسنل پزشکی بعد از آلودگی با خون یا ترشحات بیمار رخ دادهاست.
مهمترین راه ابتلا به بیماری درایران ناشی از تماس با لاشه یا خون دام های آلوده بوده است و تنها تعداد اندکی توسط گزش کنه مبتلاشده بود ند که بیشترین موارد مبتلا را قصاب ها، کارگران کشتارگاهها، دامداران و کشاورزان تشکیل می داند
بیماری در حیوانات بدون علامت میباشد و گاو، گوسفند، بز وخرگوش نیز به عنوان مخزن مطرح میباشند. پرندگان به بیماری مقاومند (غیر از شترمرغ) لیکن میتوانند با پخش کنههای آلوده باعث اپیدمی گردند .
دکتر عندلیبی گفت : نکته مهم در خصوص عامل بیماری مقاومت ویروس در برابر حرارت کم است و در دمای 56 درجه به مدت 30 دقیقه از بین می رود همچنین در محیط اسیدی مثلا اسید استیک دو درصد (و یا محیط اسیدی ایجاد شده پس از جمود نعشی) از بین می رود به همین دلیل در صورتی که گوشت دام ذبح شده به مدت 24 ساعت قبل از مصرف در دمای یخچال نگهداری شود بدلیل محیط اسیدی ایجادشده پس از جمود نعشی امکان ایجاد بیماری را برای مصرف کننده ندارد .
دکتر عندلیبی 8 توصیه بسیار مهم را در خصوص پیش گیری از ابتلا به بیماری اعلام کرد :
- - خودداری از خرید گوشت بدون مهر دامپزشکی (گوشت های که مورد تأیید سازمان دامپزشکی است در کشتارگاه های بهداشتی ذبح شده اند و دارای مهر دامپزشکی می باشند و پس از نگهداری 24 ساعته در پیش سرد کشتارگاه اجازه توزیع در قصابی ها را دارند )
- - پرهیزاز کشتار دام خارج از کشتارگاه
- - پرهیز از قطعه قطعه کردن و بسته بندی و مصرف گوشت تازه (در صورتی که قصد نگهداری و مصرف لاشه تازه را دارید توصیه می شود ابتدا آنرا با دستکش به چند قطعه جهت نگهداری در یخچال تقسیم کرد و پس از نگهداری گوشت به مدت ۲۴ ساعت دردمای یخچال آنرا قطعه قطعه و مصرف کرد یا بسته بندی و در فریزر نگهداری کرد
- - پرهیز از مصرف جگر و دل و قلوه بصورت تازه ( توصیه مصرف پس از نگهداری 48 ساعته در یخچال می شود )
- - دقت در خصوص محافظت ازگزش کنه و خودداری از جدا کردن آنها با دست و یا له کردن کنه ها توسط دامداران یا شهروندانی که با دام سرو کار دارند و همچنین شهروندانی که به مناطق مجاور به دامداری مراجعه داشته اند مانند شهروندانی که درسفر سیاحتی در مناطق مسکونی بوم گردی روستاها سکونت می کنند .
- - سمپاشی منازل روستایی و دامداری ها جهت کاهش جمعیت کنهها
- - جلوگیری از بازی کردن کودکان با دامها در مناطق روستایی
- - درصورت تماس کارکنان پزشکی با خون وترشحات بیمارمشکوک یا تأیید شده باید مدت ۱۴روز بروزعلائم باکنترل تب تحت پیگیری قرارگیرد ودرصورت وجود تب تحت درمان قرارگیرد
نظر دهید