• 1403/02/16 - 09:54
  • تعداد بازدید : 384
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

خطر ابتلا به بروسلوز با مصرف شیر و فرآورده های خامی دامی

به گزارش روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان خراسان جنوبی دکتر محمد شفائی معاونت سلامت دامپزشکی استان گفت: تب مالت یا بروسلوز به عنوان یکی از مهمترین بیماری های مشترک بین انسان و دام است، اهمیت آن به علت عوارض شدیدی است که در انسان ایجاد می کند که می تواند تا آخر عمر باقی بماند و باعث رنج فرد حتی پس از بهبودی گردد ضمن اینکه بیماری قابلیت عود مجدد را هم در برخی موارد دارد . با توجه به اینکه عامل بیماری در انسان به دستگاه های مختلف بدن از جمله سیستم گوارشی ، سیستم تناسلی ، سیستم قلبی ، سیستم اسکلتی و حتی سیستم عصبی حمله می کند و عوارض ماندگاری در بدن به جا می گذارد به بیماری هزارچهره نیز معروف است .

وی گفت:  تب مالت در دام که با نام بروسلوز ذکر می شود از دو بعد اقتصادی و بهداشتی دارای اهمیت است. دام های مبتلا به بروسلوز، معمولا فقط در اولین دوره آبستنی سقط جنین نموده و در هنگام سقط و تا مدتی پس از آن، با دفع ترشحات به شدت آلوده رحمی ، باعث آلودگی محیط ، مزارع و مراتع می شوند که این موضوع خود زمینه آلودگی را برای سایر حیوانات گله و نیز انسان فراهم می کند.

شفائی گفت: بروسلوز در دام ماده با علائم سقط جنین و در دام نر با علائم تورم بیضه بروز می کند و با توجه به اینکه در دام علائم واضح دیگری ندارد لذا تنها راه تشخیص قطعی بیماری ، خونگیری و انجام آزمایش جهت شناسایی دامهای مبتلا می باشد .

عامل این بیماری میکروب مقاومی است که قادر است طیف وسیعی از پستانداران اهلی و وحشی را مبتلا کند. این بیماری به علت ایجاد سقط جنین ، کاهش تولید شیر ، عقیمی و نازایی در دام و اینکه در دام قابل درمان نبوده و باید دام بیمار را کشتار کرد باعث ضررهای اقتصادی بسیار بالا خصوصا در دامداری های پر تراکم می گردد.

مهمترین راه انتقال بیماری به انسان مصرف شیر و فرآورده های خامی دامی تهیه شده از شیر خام آلوده می باشد لذا به همه مردم عزیز توصیه می کنیم موارد ذیل را رعایت نمایند :

1-شیر و فرآورده های لبنی را فقط بصورت پاستوریزه مصرف کنید، فرآورده های لبنی شامل شیر، سرشیر، ماست، روغن زرد، پنیر، خامه، دوغ، قره قروت، کشک و بستنی می باشد.

2- در صورت اینکه قصد مصرف شیر یا فرآورده های لبنی دیگر را بصورت غیر پاستوریزه دارید نسبت به سالم سازی فرآورده قبل از مصرف اطمینان حاصل کنید برای مثال گرم کردن و جوشاندن شیر به مدت 20دقیقه با شعله کم می تواند باعث نابودی میکروب احتمالی موجود در شیر گردد، بدیهی است تهیه مواد لبنی از شیری که به این صورت تهیه شده نمی تواند خطری را از لحاظ این بیماری برای ما داشته باشد .

3-در صورتیکه داشتن درد های افزایشی کمر یا مفاصل و داشتن سابقه مصرف فرآورده خام دامی باید به بیماری مشکوک شوید توجه کنید علائم بیماری در ادامه شامل تب مواج یا مرحله ای خصوصا در صبح زود و عصر می باشد و علائم دیگری از قبیل درد عمومی بدن ، عرق کردن ، احساس سرما ، لرز ، کاهش اشتها و تهوع نیز بروز خواهد کرد، ولی مهمترین نکته در خصوص تب مالت، زمان طلایی تشخیص بیماری می باشد زیرا تشخیص به موقع بیماری ضمن اینکه باعث درمان سریع تر و راحت تر می شود، بلکه باعث ایجاد عوارض بسیار کمتر و غیر ماندگار در بدن نیز می شود.

4- هنگام مراجعه به پزشک سابقه مصرف مواد لبنی مشکوک را یادآوری کنید زیرا با انجام یک آزمایش ساده با دستور پزشک می توان بیماری را به راحتی و سریع تر تشخیص داد .

5-با توجه به اینکه دامداران در تماس مستقیم با دام می باشند و راه انتقال بیماری از طریق جنین ، جفت و ترشحات دام آلوده نیز وجود دارد توصیه ما به دامداران رعایت موارد بهداشتی و نکات ایمنی در موارد برخورد با سقط جنین در دام است و همچنین همکاری با دامپزشکی در جهت مایه کوبی دام های ماده سه تا 8 ماه به منظور پیشگیری از ابتلا دام به این بیماری است، ضمن اینکه واکسن تنها یک نوبت در طول عمر دام و فقط در همین سن قابل تزریق می باشد.  

  • گروه خبری : اخبار اسلایدر
  • کد خبر : 318790
کلمات کلیدی
SarDabir مهدی محمدزاده

SarDabir مهدی محمدزاده

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

لینک کوتاه