آبله گوسفند و بز بیماری با واگیری بالا ولی غیر مشترک

به گزارش روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان خراسان جنوبی دکتر علی اکبر عندلیبی رئیس اداره مبارزه با بیماریهای دامی استان گفت: آبله گوسفند و بز یک بیماری ویروسی عفونی نشخوارکننده کوچک است.
ضرر اقتصادی ناشی از کاهش تولید شیر، آسیب به تولید چرم و چشم و سقط جنین در این بیماری اهمیت دارد. همچنین این بیماری باعث کاهش زاد و ولد ، جمعیت در گله مبتلا میشوند با وجود اینکه مرگ و میر در این بیماری کم و تا حد 15 درصد می باشد اما در دامهای نژاد خالص و دامهای مبتلا که درمان حمایتی نشوند باعث مرگ و میر بیشتر می گردد .
عندلیبی افزود: علائم بیماری آبله شامل تب، تورم غدد لنفاوی فوقانی بدن، ترشحات چشمی و بینی و ضایعات پوستی، مخاطی و ارگانهای داخلی است. ضایعات در قسمتهای کم مو بیشتر دیده میشوند مانند فک، پلک، گوش، غدد پستانی، ناحیه ادراری تناسلی، اما در موارد حاد کل بدن درگیر شده و ضایعات در تمامی قسمتها دیده میشود.
یکی از مهمترین منابع آلودگی در این بیماری ورود دام آلوده به گله است. جهت جلوگیری از وقوع بیماری در گله ، دام ورودی جدید باید به مدت یک هفته قرنطینه شود. همچنین محل قرنطینه دام ورودی باید در مکانی جدا و با فاصله مناسب از گله باشد.خودروهای حمل دام زنده و نهادهها از دیگر عواملی است که قادر به انتقال بیماری به گله است زیرا خودروی مورد نظر ممکن است قبلا دام آلوده را حمل کرده باشد.
آب آشامیدنی سالن نیز میتواند عامل انتقال آلودگی به گله باشد. اگر یک آبگیر مشترک بین دامداریها استفاده شود، دامداریهای پایین دست در معرض ابتلا به بیماریهای مسری در بالادست هستند. به همین دلیل بهتر است آب ورودی را در منبع ذخیره و ضدعفونی کنید.
وی گفت: پرسنل دامداری نیز یکی از راههای ورود عامل بیماری به گله هستند مخصوصا پرسنلی که در چندین دامداری مشغول به فعالیت بوده و یا دامپزشکانی که دامداریهای مختلف را ویزیت میکنند. تعویض لباس کار یکی از راههای جلوگیری از انتقال آلودگی به گله است. حوضچههای ضدعفونی گله از مهمترین راههای حفظ امنیت زیستی فارم محسوب میشود. ضدعفونی روزانه جایگاه باعث کاهش بار میکروبی و همچنین کاهش درگیری و تلفات در گلههای درگیر خواهد شد.
عامل بیماری آبله گوسفند و بز به اکثر مواد ضدعفونی مانند گلوترآلدهید، ترکیبات چهارتایی آمونیوم ، سدیم هیپوکلریت ، ترکیبات پراکسید و دترجنتهای حل کننده چربی حساس است و محلولهای به شدت آلکالینی و یا اسیدی نیز عامل بیماری را از بین میبرند. همچنین عامل بیماری در دمای 56 درجه به مدت 2 ساعت و یا 65 درجه به مدت 30 دقیقه از بین میروند.
وی اعلام کرد پیش بینی شده است در سال 1404 بیش از 1260000 راس گوسفند و بز علیه بیماری آبله واکسینه شوند و از دامداران تقاضا مندیم برای ایمن سازی دام های خود با اکیپ های فنی شبکه های دامپزشکی همکاری نمایند ضمنا انجام واکسیناسیون کاملا رایگان انجام می شود.
نظر دهید